بیش از 70 درصد برنجی که در کشورهای پيشرفته مصرف می شود از نوع برنج سفيد است
نتيجه تحقيقاتی که پژوهشگران
دانشگاه هاروارد در آمريکا انجام داده اند نشان می دهد که مصرف برنج سفيد
خطر ابتلا به بيماری ديابت (مرض قند) را افزايش می دهد.
در گزارشی در اين باره که در نشریه آمريکايی
Archives of Internal Medicine انتشار يافته، گفته شده استفاده از برنج
قهوه ای و نان سبوس دار خطر مبتلا شدن به ديابت را يک سوم کاهش می دهد.
تهيه کنندگان گزارش می گويند از آنجا که برنج سفيد بالارفتن قند خون را سريع تر می کند، خطر ديابت افزايش می يابد.
ولی برنج قهوه ای و مواد غذايی سبوس دار، در
مقايسه با برنج و آرد سفيد سالم تر هستند چون جذب اين غذاها در بدن و تبدیل
آن به قند خون با سرعت کمتری صورت می گيرد.
تحقيقاتی که در این باره بر روی دويست هزار آمریکايی صورت گرفته بود نشان می داد مصرف برنج سفيد با ديابت نوع 2، ارتباط دارد.
با در نظر گرفتن سن اين افراد و ساير عواملی که
خطر ديابت را افزايش می دهد، چنين نتيجه گيری شد که خطر ابتلا به ديابت در
کسانی که در هفته پنج نوبت يا بيشتر در حدود 150 گرم برنج میخورند، در
مقايسه با کسانی که کمتر از يک نوبت در هفته برنج مصرف می کنند، 17 درصد
افزايش می يابد.
ولی این تحقيقات نشان می داد که خوردن برنج قهوه ای اثر معکوس دارد و موجب کاهش خطر ابتلا به ديابت نوع 2، می شود.
تهيه کنندگان گزارش با توجه به نتايج اين بررسی می
گويند چنانچه شخص به جای يک سوم برنج سفيدی که مصرف می کند برنج قهوه ای
مصرف کند، خطر ديابت نوع2، را 16 درصد کاهش می دهد.
ترکيب مواد غذايی
دکتر کی سان، از پژوهشگرانی که در اين تحقيقات شرکت داشته، می گويد نگاهی به ترکيب مواد غذايی اين يافته ها را توجيه می کند.
برنج قهوه ای مانند ساير مواد غذايی فرآوری نشده، از نظر فيبر غنی است و انرژی اش را به تدریج پخش می کند.
ولی برنج سفيد تمام سبوس و جوانه اش در جريان
آسياب کردن از بين رفته است و در نتيجه شاخص گلايسيميک GI (سرعت جذب غذا
در بدن و تبديل به قند در خون) آن در مقايسه با برنج قهوه ای بيشتر است.
کارشناسان توصيه می کنند که دست کم نيمی از کربوهيدراتی که شخص مصرف می کند بايد از غلات سبوس دار مانند برنج قهوه ای تامين شود.
بیش از 70 در صد برنجی که در کشورهای توسعه يافته مانند آمريکا و بريتانیا مصرف می شود از نوع برنج سفيد است.
دکتر ويکتوريا کينگ از مرکز ديابت بريتانيا، می
گويد از آنجا که تحقيقات مورد بحث با اتکا به پرسشنامه ها و اظهارات خود
مردم صورت گرفته نمی شود در باره اين که مصرف چه مقدار غلات سبوس دار، از
خطر ابتلا به ديابت نوع 2 می کاهد، توصيه قاطعی کرد.
دکتر کينگ می افزايد: "بهترين راه برای جلوگيری از
ديابت نوع 2، فعاليت و رژيم غذايی سالمی است که بر اساس آن شخص چربی، نمک
و قند کمتری مصرف کرده و در مقابل سبزيجات و ميوه بيشتری مصرف می کند.